Klimaændringerne medfører både mere regn og flere ekstrem-regn hændelser.
Hvis fremtidens afstrømmende regnvand skal ledes til bassiner og videre til vandløb, skal der etableres større rør og bassiner samt oversvømmelsesområder for at undgå dyre oversvømmelser i byen. Dette kan blive en væsentlig udgift for Herning Vand A/S og for kommunens borgere.
LAR-løsninger omfatter forskellige metoder til lokal håndtering af regnvandet hvor det falder: Regnbede, faskiner, grønne tage m.v. Oftest er bortskaffelsesprincippet nedsivning. Se eksempler i afsnittet "Adskillelse af regnvand og spildevand".
LAR-løsninger er gunstige for den lokale hydrologi og grundvandsdannelse. De kan indgå som en del af klimasikringen i et område, og de kan magasinere regnvand til et vist niveau; men de kan ikke betegnes som virkemidler over for ekstremregn.
Overløb fra LAR-løsninger kan samlet ledes til et grønt fællesområde med magasinkapacitet - eksempelvis en vej, et fællesområde eller lignende.
Kortlægning af nedsivningsmulighederne
Da de fleste LAR løsninger er baserede på nedsivning, er det vigtigt at kende nedsivningsmulighederne i et område før LAR med nedsivning etableres.
Denne spildevandsplan omfatter et kort, som viser nedsivningsmulighederne for overfladevand i Herning Kommune.
Kortet har vejledende karakter og skal bruges til myndighedsafgørelser vedrørende håndtering af overfladevand.
På kortet er vurdering af nedsivningsmulighederne inddelt i tre farve-kategorier:
- Grøn farve angiver, at det vurderes muligt at nedsive overfladevand
- Gul farve angiver at det måske er muligt at nedsive overfladevand
- Rød farve angiver, at det vurderes ikke muligt at nedsive overfladevand og, at der ikke ønskes nedsivning.
Følgende faktorer ligger til grund for udpegning af områder hvor det ikke vurderes muligt at nedsive: Jordartskort, boringsoplysninger, grundvandsstanden (mindre end 3 meter under terræn), nitratfølsomme indvindingsområder (NFI), boringsnære områder (300 meter beskyttelseszone til vandværksboringer) samt kortlagte arealer i henhold til Jordforureningsloven.
I de områder, hvor det på baggrund af generelle undersøgelser og oplysninger om jordbundsforhold (kortmateriale omkring jordbundsforhold, høj grundvandsstand osv.) enten "er muligt", eller "måske er muligt" at nedsive, undersøges mulighederne nærmere, og lokal regnvandshåndtering etableres hvor det er muligt.
I nye områder/byggemodningsområder gennemføres undersøgelserne af Herning Vand A/S i overensstemmelse med miljømålet herfor.
Detailundersøgelserne af jordbundsforholdene i nye byggemodningsområder, hvor det enten vurderes muligt eller måske vurderes muligt at nedsive, skal senest gennemføres i forbindelse med lokalplanplanlægningen.
Kun såfremt konkrete undersøgelser viser, at det ikke er muligt at nedsive regnvand, forsynes området med regnvandskloak.
Detailundersøgelserne af jordbundsforholdene i nye byggemodningsområder, hvor det enten vurderes muligt eller måske vurderes muligt at nedsive, skal senest gennemføres i forbindelse med lokalplanplanlægningen. Herning Vand A/S lader disse undersøgelser foretage.
Herning Kommunes vurdering af nedsivningsmuligheder, vil tage udgangspunkt i flowdiagram.
Læs mere om retningslinjer for nedsivning af regnvand og de nødvendige undersøgelser under "Strategi".
Nedsivningsundersøgelser
Overordnet set kan man dele Herning Kommune op i to områder med hensyn til nedsivningsmulighederne.
- På den geologiske formation Skovbjerg bakkeø, er nedsivningsmulighederne generelt begrænsede eller dårlige på grund af jordbundsforholdene. Disse områder omfatter Herning by-område og den nordvestlige del af kommunen.
- Uden for bakkeøen ligger hedesletten (smeltevandssletten) hvor nedsivningsmulighederne er begrænsede eller gode. Dette skyldes især jordbundsforholdene, men også grundvandsstanden. Disse områder omfatter den nordøstlige og sydlige del af kommunen.
Inden for områder som er egnede til nedsivning, kan der være lokale variationer i jordbundsforholdene, der gør at nedsivning ikke er mulig og tilsvarende kan der, i områder som generelt ikke er egnede til nedsivning, være lokale variationer i jordbundsforholdene, som gør nedsivning mulig. Disse variationer forventes især at forekomme i Herning by-område og i den nordvestlige del af kommunen.
Generelt er det svært at nedsive overfladevand i nærheden af vandløb på grund af høj grundvandstand.
I disse områder bør håndtering af overfladevand ske ved udledning og ikke nedsivning, med mindre der foreligger undersøgelser der dokumenterer, at nedsivning er mulig.
I fremtiden vil der falde større mængder nedbør med højere intensitet og grundvandsstanden vil i længere perioder være stigende. Derfor skal der gerne være god afstand til grundvandet hvis nedsivning i fremtiden skal være mulig.
Herning Kommune vurderer, at nedsivning ikke er mulig hvis grundvandsspejlet står mindre end 3 meter under terræn (m.u.t.).
Lokal regnvandshåndtering i byggemodninger/udstykninger
I henhold til strategien, skal lokal regnvandshåndtering fremmes i nye byggemodninger/nyudstykninger, hvor det er muligt at integrere lokale regnvandsløsninger.
Lokal håndtering medfører, at regnvandshåndteringen bliver synlig og kan bidrage til at præge et områdes udseende og rekreative muligheder. Tiltagene skal medvirke til opmagasinering og afledning (ved nedsivning) af regnvand samtidig med, at den lokale grundvandsdannelse fremmes.
I områderne vil der blive arbejdet med LAR-løsninger som f.eks.: Regnbede, åbne grøfter, anden nedsivning, evt. grønne tage, begrænset befæstelse, permeabel asfalt osv. Overløbene fra LAR løsningerne kan styres til fællesområder, veje, P-pladser, sportspladser mv. LAR løsningerne vil blive indarbejdede i samarbejde med kommunens planafdeling og vejafdeling.
I områder hvor nedsivningsmulighederne ikke er gode, ledes regnvand via separatkloak til regnvandsbassin og vandløb. I disse områder er det altså ikke muligt at arbejde med lokal regnvandshåndtering i væsentlig grad; men der kan godt indarbejdes forsinkelser i form af regnbede, åbne grøfter mv.
I de områder hvor der muligvis kan ske nedsivning og i de områder som vurderes at være egnede til nedsivning, skal der laves undersøgelser af jordbundsforholdene og grundvandsstanden (som dokumentation) før eventuel nedsivning indarbejdes i lokalplanlægningen og effektures i byggemodningen. Undersøgelserne gennemføres af Herning Vand A/S i henhold til miljømålet herom.