Uvedkommende vand
Vand der er uvedkommende for Herning Vand A/S, er vand der ledes til afløbssystemet uden, at det opfylder kriterierne for at være spildevand. Spildevand er defineret i Spildevandsbekendtgørelsen.
Herning Vand A/S er forpligtet til at modtage spildevand i overensstemmelse med den til enhver tid gældende spildevandsplan, når Herning Kommune har meddelt de lovpligtige tilladelser.
Herning Vand A/ er forpligtet til at modtage følgende:
- Spildevand fra ejendomme osv. som det fremgår af spildevandsplanen (husspildevand, spildvand fra virksomhedsprocesser osv.).
- Regnvand fra oplande, når det fremgår af spildevandsplanen.
- Fællesvand fra oplande (opblandet regnvand og spildevand), når det fremgår af spildevandsplanen (tilfælde, hvor oplande, i henhold til spildevandsplanen, ikke er separeret i regnvand og spildevand).
- Vand fra omfangsdræn, indskudsdræn osv. omkring bygninger i kloakoplande, hvis dette vand ikke, i henhold til spildevandsplanen, skal nedsives på ejendommene. Omfangsdræn, indskudsdræn osv. omkring bygninger, hvor drænvand pumpes fra, dog kun hvis Herning Kommune har givet tilladelse hertil i byggetilladelsen eller en tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens § 28, og pumpningen ikke vurderes at kunne skade andre bygninger i området. Se § 12A i Byggeloven, LBK nr. 1185 fra 2010.
- I særlige tilfælde vand fra andre dræn end omfangsdræn, hvis vandet kan sidestilles med spildevand, og Herning Kommune har givet tilladelse hertil (tilslutningsbidrag kan forventes opkrævet af Herning Vand A/S i den forbindelse).
Drænvand fra haver eller lavtliggende arealer betragtes ikke som spildevand og må ikke ledes til kloakken. Dette vand kan evt. afledes til søer, grøfter og vandløb efter, at kommunen har givet tilladelse hertil i henhold til vandløbsloven.
Ordliste
Afløbskoefficient
Afløbskoefficienten er et udtryk for hvor meget regnvand, der bliver ført til regnvandssystemet. En afløbskoefficient på for eksempel 0,30 svarer til, at makimalt 30% af regnvandet fra et område ledes til regnvandskloak.
Afløbssystem
Kloakledninger med tilhørende pumpestationer og anlæg til transport af spildevand/regnvand til renseanlæg, regnvandsbassin osv.
A-ledninger
Ledninger placeret ved eller i forbindelse med vigtig infrastruktur.
BBR
Bygnings- og BoligRegisteret - et landsdækkende register med ejendomsdata.
Befæstede arealer
Arealer med belægning, hvor regnen ikke kan trænge igennem (f.eks. asfalteret vejbelægning, tage osv.).
Befæstelsesgrad
Andel af det samlede kloakopland, som består af befæstede arealer.
Fælleskloak
Kloaksystem, hvor både regnvand og spildevand løber i samme ledning.
Fællesopland
Kloakopland, hvor der er fælleskloak, dvs. spildevand og regnvand løber i den samme ledning.
Gentagelsesperiode
Angiver hvor ofte en given hændelse foregår.
Hot spots
Ledninger der, pga. ringe tilstand, har stor risiko for nedbrud.
Hovedledning
Kloakledning, der modtager spildevand/regnvand fra mindre ledninger og transporterer vandet til renseanlæg/regnvandsbassin.
Indvindingsområde
Et område hvorfra f.eks. grundvand pumpes op til drikkevand.
IVO
Indvindingsoplande til almene vandværker.
Kloakopland
Et afgrænset område, som har fælles regler for kloaksystem og afløbskoefficient.
Kloaksystem
Kloakledninger med tilhørende pumpestationer og anlæg til transport af spildevand/regnvand til renseanlæg, regnvandsbassin osv.
Koblet regn
Regnhændelser, der kommer tæt på hinanden, og som betyder, at regnvandsbassinner typisk ikke kan nå at blive tømt for vand inden den næste regnhændelse kommer.
LAR
En forkortelse for Lokal Afledning/anvendelse af Regnvand. Betyder at regnvand håndteres lokalt i et opland, f.eks. ved nedsivning i faskiner, regnbede eller andet.
MIKE URBAN
Et GIS-baseret softwaresystem til databehandling og modellering af afløbssystemer, overfladeafstrømning, strømninger osv.
NFI
Nitratfølsomme indvindingsområder
OD
Områder Områder med drikkevandsinteresse
Olieudskiller
Anlæg til fjernelse af olie fra spildevand/regnvand.
OSD områder
Områder med særlige drikkevandsinteresse
Overløbsbygværk
Et bygværk hvor igennem en blanding af spildevand og regnvand ledes direkte til recipient uden at have passeret renseanlægget. Anvendes hvis det regner så meget, at rørledningerne ikke har kapacitet til at lede alt vandet til renseanlægget.
PE
personækvivalent personækvivalent PE - 1 personækvivalent er udtryk for hvor meget en person i gennemsnit belaster afløbssystemet med. 1 PE svarer til 21,9 kg organisk stof/år (målt som det biokemiske iltforbrug -BI5), 4,4 kg total kvælstof/år eller 1,0 kg total fosfor/år.
Pumpestation
Et pumpeanlæg, der kan være placeret på spildevandsledninger, så det er muligt at pumpe vandet videre, hvis det ikke kan løbe selv (f.eks. op ad bakke).
Recipient
En fælles betegnelse for modtageren af vandet. Det kan være en bæk, å, sø, fjord eller hav.
Regnvandsbassin
Et bassin, hvor regnvand ledes til inden det udledes til recipient (vandløb/sø osv). Her neddroslet og renses vandet så det ikke ødelægger og forurener recipienten.
SAMBA
Et program brugt til beregninger på overløbsbygværkerne før Mike Urban.
Samletank
Tæt beholder, der enten er typegodkendt eller kan godkendes til opbevaring af spildevand m.v. Samletanke anvendes hvor der ikke er kloakeret eller spildevand ikke kan nedsives.
Sandfang
En del af et spildevandsanlæg, der er beregnet til at frasortere sand og lign. partikler inden spildevandet ledes videre.
Semiseparering
Et kloaksystem, hvor kun en del af ledningerne er opdelt i særskilte ledninger for spildevand og regnvand.
Separatkloak
Kloaksystem, hvor regnvand og spildevand løber i hver sin ledning.
Separatopland
Kloakopland, hvor der er separatkloak, dvs. spildevand og regnvand løber i hver sin ledning. Regnvandet afledes på én af disse 3 måder:
- alt regnvand udledes til vandløb
- alt regnvand nedsives lokalt
- regnvand fra hustage nedsives og regnvand fra veje udledes til vandløb
Serviceniveau
En beskrivelse af hvor ofte der skal accepteres overløb af spildevand/regnvand fra kloaksystemet.
Skelbrønd
En skelbrønd er en mindre brønd, med rense - og inspektionsmulighed, som ligger tæt på skel til den enkelte ejendom.
Sparebassin
Et lukket bassin til forsinkelse af spildevand/regnvand. Fra sparebassinet ledes vandet til renseanlægget.
Spildevandslaug
Hvis en gruppe borgere (bolig - og grundejere) i fællesskab skal varetage etablering, drift og vedligeholdelse af et spildevandsanlæg, skal der oprettes et spildevandslaug med tinglyste vedtægter.
Stikledning
En stikledning fører afløbsvand fra afløbsinstallationen (f.eks. en ejendom) til hovedafløbs - systemet. Kan være offentlig eller privat.
Tilslutningstilladelse
Tilladelse til at tilslutte spildevand til forsyningsselskabets spildevandsledning eller regnvandsledning.
Transportanlæg
Ledningsstrækninger mellem renseanlæg/ pumpestationer
Trykledning
En kloakledning, hvor spildevand ledes ved hjælp af tryk.
Udledningstilladelse
Tilladelse til udledning af spildevand til recipient (vandløb, sø osv.)